Auteur: Robbert Ploegmakers

BIMmen heeft vele voordelen, dat had mijn collega Daan Arts al in een eerder blog uitgelegd. Hoe we het werken met BIM nog makkelijk maken ga ik hier uitleggen. Een langgekoesterde wens vanuit de werkvoorbereiding en uitvoering is namelijk daar! Stramienen in een 3D model. Als BIM gebruiker denk je wellicht“Dat is toch niet nieuw? Stramienen staan toch al in het model? 

Dat klopt, maar stramienenwaren altijd een 2D element waar geen informatie aan was gekoppeld. In de praktijk betekent dit dat wanneer je midden in een gebouw zit en een stramienlijn ziet, je geen enkel idee hebt welk stramien dat is. Je moet dan eerst helemaal uitzoomen en kijken welk nummer of welke letter is toegewezen aan het stramien. 

Ook bij mij stonden stramienen in BIM hoog op mijn verlanglijstje. Als kersverse BIM Regisseur bij de Bedrijfshuisvesting was dit dan ook één van de eerste dingen waar ik in gedoken ben. In Dynamo hebben we een script geschreven waardoor stramienen als 3D element in IFC komen. Nu kunnen we op elke willekeurige locatie zien welk stramien dit is.Voor wie nog niet bekend is met Dynamo: dit is een open-source software platform voor het ontwerpen en bouwen van BIM modellen. De ‘Dynamo-community’ draagt bij aan het verbeteren van het platform. 

Hieronder zie je een instructievideo, super handig! 

Wil je graag ook stramienen in 3D? Neem dan contact met ons op en wij sturen het Dynamo script naar je toe. Delen is het nieuwe samenwerken! 

Robbert Ploegmakers
BIM Regisseur