Auteur: John Verhoeven

Om een ontwerp van schets naar gedetailleerd 3D-model uit te werken is BIM onmisbaar. Tenminste, als ik voor mezelf praat. Ik weet ook wel hoe ‘het met de hand’ kan, maar met BIM gaat het een stuk sneller én beter. Nou scheelt het dat BIM in onze organisatie dé standaard is en iedereen dus BIMt.

BIMmen maakt het leven makkelijker zeg ik altijd. En als iets het leven makkelijker maakt, dan smaakt dat naar meer. Dat vind ik leuk aan BIM. Het is dynamisch, er zijn altijd mogelijkheden om het nóg beter te maken. Daarom zijn we eigenlijk continu op zoek naar tools waarmee we functionaliteiten kunnen toevoegen of om tot een kwalitatief hoger eindproduct te komen in minder tijd. 

Tijd investeren

Ik zal een voorbeeld geven. We werken steeds vaker met hout en zo’n houtskeletbouwmodel bestaat uit allemaal verschillende elementen. Ik ben nu bezig met het testen van een tool die houten wanden omzet naar losse elementen. Daarmee maak je eigenlijk in één keer de stap van ontwerp naar productiemodel en –tekening waar de fabrikant mee aan de slag kan. Het instellen en testen van een tool kost natuurlijk tijd, maar dat is een kwestie van investeren. Die tijd betaalt zich later terug als het proces van ontwerp naar productiemodel veel korter en de kans op fouten nagenoeg nul wordt 

Steeds meer details

We gebruiken niet alleen kant en klare tools, maar ontwikkelen zelf ook scripts. Al gaat het dan eerder om kleinere aspecten of gewoon handigheidjes. Mijn collega heeft bijvoorbeeld een script geschreven om stramienen als 3D elementen op te nemen. Zelf ben ik bezig met een script om de rasters van een systeemplafonds te integreren in een 3D model. Samen maken we zo het 3D model steeds gedetailleerder naar behoefte van het project of de opdrachtgever.  

Google is your best friend

Handige tools vinden we in de store van Autodesk of door simpelweg te Googelen. En in het kader van ‘delen is het nieuwe samenwerken’ sparren we ook veel met andere partijen over de werking van bepaalde tools en de voor- en nadelen die zij ervaren. Zo ben ik op dit moment nog zoekende naar een geschikte tool waarmee je een gebouw kunt toetsen aan het Bouwbesluit. Ik heb al wel wat getest, maar het is nog niet compleet genoeg naar mijn zin. Dus mocht iemand de gouden tip hebben, dan houd ik me aanbevolen! 

John Verhoeven
Bouwkundig Modelleur