Auteur: Daan Arts

Beslissen op basis van feiten

Slim werken, tijd besparen, besluiten nemen op basis van feiten. Wie wil dat nou niet? Op ons lijstje staan ze in ieder geval bovenaan. In ónze praktijk willen we dat niet alleen bereiken door de bouwplaats te digitaliseren, maar ook door een data gedreven ontwerp en engineering.

Nou klinkt data gedreven (of nog hipper: data driven) al snel als marketing jargon. En misschien klinkt het zelfs als eindeloos rapporten schrijven en excelsheets vullen. Maar dat is een misvatting. Data gedreven werken is in mijn ogen minder foutgevoelig werken en tijd besparen. Minder uitgaan van aannames, maar keuzes maken op basis van feiten.

Data verzamelen

Maar om nog even terug te komen op die rapporten en excelsheets. Je hebt natuurlijk wel data nodig om een data-analyse te maken. Het verzamelen van die data om ze op één plek te kunnen analyseren was bij uitstek geschikt voor een Informatica student. Matthew Tanti, 3e jaars aan Avans Hogeschool beet zich hierin vast en creëerde een dashboard met een projectoverstijgende data-analyse van de projecten in Bimsync.

We modelleren al een tijdje met een door onszelf samengestelde bibliotheek en alle projecten verzamelen we op het online projectportaal Bimsync. Dat was in ieder geval een mooi startpunt. Maar hoewel er diverse voorgekauwde software is om dit soort analyses te doen (denk bijvoorbeeld aan PowerBI) moest Matthew alles zelf coderen voor zijn studie. Het resultaat: duizenden regels code én een mooi, helder dashboard. Hierin maken we analyses van issues, labels, documenten, gebruikers en modellen.

Hieronder enkele voorbeelden:

Totaal overzicht van issues, documenten, gebruikers, projecten en modellen.Totaal overzicht van issues, documenten, gebruikers, projecten en modellen.

 

 

 

Gemiddelde aantal dagen voordat een issue wordt opgelost, per project

Gemiddelde aantal dagen voordat een issue wordt opgelost, per project

 

 

 

Onze eerste stap in data-analyse is gezet. We hebben een dashboard en dat geeft inzicht in de groei van de BIM-implementatie binnen ons proces. Hoe nu verder? De analyses gaan we verder uitbreiden en combineren met andere datasets zoals ERP data. The sky is the limit! Heb je tips of ideeën? Ik kom graag met je in contact.

Daan Arts
BIM Manager