Auteur: Jack van den Broek

Perfect voor geconditioneerde opslag

Is het u al eens opgevallen hoeveel bedrijven met geconditioneerde opslag in betonnen gebouwen gehuisvest zijn? Dit heeft veel te maken met het accumulerend vermogen van beton. Maar wat betekent dit nu precies en hoe profiteert ook u hiervan? In dit blog geef ik u antwoord op deze vragen.

Warmtecapaciteit

Laten we beginnen bij de betekenis van “accumulerend vermogen”. Dit heeft alles te maken met de warmte- (en koude) capaciteit van beton. Het wordt ook vaak aangeduid als de thermische massa. In het kort komt het hierop neer: beton heeft het vermogen om warmte én koude op te nemen, een bepaalde periode vast te houden en op een later tijdstip vrij te geven via het oppervlakte.

Slim ontwerpen

Deze eigenschap biedt veel voordelen. Door bij het ontwerpen van onze gebouwen hier slim gebruik van te maken, zijn onze opdrachtgevers verzekerd van een comfortabeler binnenklimaat met weinig temperatuurschommelingen én besparen zij energie.

Kerkeffect

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande enigszins technisch overkomt. Wat wellicht een duidelijker beeld vormt, is “het kerkeffect”. Wanneer u in de zomer een kerk bezoekt, zal het u niet ontgaan hoe heerlijk koel het binnen is. Dit komt omdat de buitentemperatuur vanwege de dikte van de constructie weinig invloed heeft op het binnenklimaat. Zo geldt dit ook voor de massa van onze betonnen panden. Oftewel: het effect van het accumulerend vermogen.

Metingen

Om het exacte effect van het accumulerend vermogen inzichtelijk te maken, hebben wij 1 jaar lang temperatuurmetingen laten verrichten in een logistieke hal. Hieruit bleek onder meer dat bij een buitentemperatuur van 37 graden de binnentemperatuur – zonder koeling – niet boven de 20 graden uitkomt. En in de winter met buitentemperaturen tot -13 graden komt de binnentemperatuur – zonder verwarming – niet onder de 11 graden.

Onze ervaring

Hercuton heeft al tientallen gebouwen gerealiseerd ten behoeve van geconditioneerde opslag. Maak bijvoorbeeld maar eens een rondje in het Westland. Heel veel opdrachtgevers die werken met aardappelen, groenen en fruit (agf) en bloemen profiteren van het accumulerend vermogen. Zij besparen aanzienlijk op hun energiekosten, hebben te maken met weinig temperatuurschommelingen en kunnen met goedkopere installaties werken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Hercuton voor u kan betekenen? Te vroeg in gesprek gaan kan haast niet, te laat wel. Bel 088 205 34 00 of mail naar info@hercuton.jajo.com.

Jack van den Broek
Commercieel Manager