Auteur: Daan Arts

Partner van Basis ILS

In 2018 hebben we onze BIM-ambities verhoogd. BIM Basis ILS is een belangrijk middel om onze doelen te bereiken. Hoe we daar in de praktijk mee omgaan en wat onze ervaringen zijn, vertel ik je graag in dit blog.

Door gebruik te maken van OpenBIM willen we nog meer profiteren van de voordelen van BIM. De BIM Basis ILS (Informatie Levering Specificatie) is hierbij de leidraad. Deze maakt het namelijk voor alle partijen duidelijk waar informatie te vinden is en hoe ze deze moeten aanleveren in BIM modellen. Op deze manier gaan alle betrokken partijen dezelfde taal spreken, bannen we verspillende taken uit en voorkomen we fouten. De Basis ILS is dus cruciaal voor een integrale samenwerking.

Gezamenlijke visie

De Basis ILS is een initiatief van bouwbedrijven met één gezamenlijke visie: we gaan eenduidig en gestructureerd samenwerken. Het is dus niet opgelegd vanuit de overheid. Door gebruik te maken van de ILS krijgen we gestructureerde modellen. Dat maakt het classificeren van onderdelen eenvoudiger en minder tijdrovend. Deze voordelen zie je ook terug bij het clashen, waarbij onderdelen die elkaar in de weg zitten in het ontwerp (en het uiteindelijke gebouw) aan het licht komen.

Work in progress

Zoals je vaak ziet bij nieuwe werkwijzen blijkt ook ILS in de praktijk soms anders dan op papier. Het is vaak een opgave om aan alle afspraken te voldoen. Zelfs een correcte naamgeving van een onderdeel kan een hele uitdaging zijn. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende modelleerpakketten die we gebruiken, maar die (nog) niet compleet zijn ingesteld op de Basis ILS. Maar we hebben het over “work in progress” en er wordt gelukkig veel vooruitgang geboekt.

Tijdsbesparing

Onze modelleurs controleren zelf hun modellen op inhoud en de Basis ILS. Dit is meteen een eerste controle van alle modellen die bij ons worden aangeleverd. Voordat een model wordt ingeladen in het samengesteld model, toetsen we deze altijd aan de Basis ILS en onze eigen specificaties. Hierdoor voorkomen we dat er te veel issues naar voren komen. Dit bespaart ons tijd en houdt het proces efficiënt.

Samen staan we sterker

OpenBIM werkt het beste als onderaannemers en leveranciers ook gebruik maken van Basis ILS. Hoe groter hun interactie met andere partijen, hoe meer belang zij hebben bij integraal samenwerken. Toch wordt dit nog niet optimaal benut. Door regelmatig met onze leveranciers, onderaannemers, bouwpartners en collega’s in gesprek te gaan en uit te leggen wat de belangen zijn voor het gehele project blijven wij OpenBIM en de BasisILS promoten. Samen staan we sterker.

Daan Arts
BIM-manager

Ga voor meer informatie over BIM Basis ILS naar het BIM loket.