Auteur: Daan Arts

‘Daan, we willen een artikel over artikel over BIM schrijven, maximaal 300 woorden.’ ‘Had je een bepaalde insteek voor ogen?’ ‘Niet te technisch, dan haken de niet-BIMmers af. Maar als het niet technisch genoeg is, lezen de BIMmers het niet.’ ‘Dan heb ik wel een idee. Wist je dat we met BIM kunnen bijdragen aan duurzame inzetbaarheid?’ ‘Klinkt interessant, vertel.’

Het uitvoerende werk in de bouw is vaak zwaar en soms ook gevaarlijk. Je kunt dus onderzoeken of je bepaalde werkzaamheden door robots kunt laten uitvoeren. Daarmee draag je bij aan duurzame inzetbaarheid en je kunt met dezelfde groep mensen meer werkzaamheden verrichten. En denk nou bij robots niet meteen aan Star Wars-achtige figuren, maar aan machines die je kunt programmeren.

Installateurs gebruiken bijvoorbeeld al een boormachine die direct aan BIM is gelinkt. Je maakt een BIM-model, importeert het model in de machine en dan ga je aan de kant staan, want de machine gaat als een malle. Resultaat: 16.000 boorpunten in 28 dagen, 570 per dag en 0 stijve spieren.

Nou zijn we geen installatiebedrijf, maar ook binnen onze bedrijven kennen we genoeg voorbeelden van dit soort werkzaamheden.

Gezonder werken door innovaties

Daarom zijn deze innovaties voor ons op dit moment heel belangrijk, want ze bieden inspiratie. Met BIM kijken we namelijk vooruit. Hoe kunnen we hetzelfde werk over tien jaar makkelijker doen, lichter? Dit soort repeterende handelingen zijn bij uitstek geschikt om door robots te laten uitvoeren. Dat kan natuurlijk ook al in de fabriek, waardoor je steeds meer prefab gaat doen. En laten we daar nou net heel goed in zijn.

Consistente en kwalitatieve data

Maar even terug naar het nu. Om die robot straks feilloos te laten werken, hebben we goede BIM-modellen nodig en die staan of vallen met consistente, bruikbare data. Daar ligt op dit moment onze focus. We leggen nu een goede basis neer, waar we straks de vruchten van plukken.