Auteur: Jack van den Broek

“Waarom zou ik mijn nieuwbouw turn-key laten bouwen? Het is toch goedkoper om dit zelf te regelen?”

Vanuit mijn functie als Commercieel Manager spreek ik vaak ondernemers met nieuwbouwplannen. Regelmatig krijg ik daarbij de vraag: “Waarom zou ik mijn nieuwbouw turn-key laten bouwen? Het is toch goedkoper om dit zelf te regelen?”. Bij Hercuton zijn wij echter groot voorstander van turn-key nieuwbouw. Wij willen onze opdrachtgevers namelijk behoeden voor een teleurstelling. Wat ik hiermee bedoel? Dat leest u in dit blog.

Wat is turn-key?

Laat ik beginnen met een korte toelichting. Turn-key betekent feitelijk sleutelklaar. Oftewel: een bouwbedrijf verzorgt de volledige nieuwbouw. Vanaf de eerste spade in de grond tot en met de afbouw, installaties, buitenbestrating, etc.

Wie draagt het risico?

Bij veel ondernemers heerst een beeld dat ze geld kunnen besparen door hun nieuwbouw casco te laten bouwen en zelf de andere werkzaamheden los in te kopen. Wat zij vaak niet beseffen, is dat zij in dat geval vaak alles zelf moeten coördineren. Als er vervolgens iets misloopt, dan moeten zij er zelf voor zorgen dat het opgelost wordt. Wanneer dit niet uw dagelijkse werk is, kost dit veel tijd die niet aan de eigen bedrijfsvoering besteed kan worden.

Waar gaat het mis?

Ondernemers bouwen vaak maar één keer in hun leven en weten logischerwijs niet waar ze allemaal rekening mee moeten houden. Naast het plannen, afstemmen en coördineren van alle werkzaamheden, dien je als ondernemer bij casco nieuwbouw vaak zelf zaken zoals NUTS-aansluitingen te regelen, bouwstroom en –water te voorzien, etc. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt, is het risico groot dat dingen vergeten worden. En dat leidt vaak tot vertraging en extra kosten.

Wat maakt casco duurder?

Het zijn vaak kleine details die grote (financiële) impact hebben. Wanneer partijen los van elkaar werken en dus ook de verantwoordelijkheid over slechts één onderdeel dragen, is er een grotere kans op miscommunicatie. Denk aan onderdelen die net niet goed passen, ontbreken, later aangepast moeten worden of tussen wal en schip vallen. Dit kost vaak onnodig tijd, geld en irritatie.

Wat zijn de voordelen bij turn-key nieuwbouw?

Wanneer u uw bedrijfspand turn-key laat bouwen, hoeft u zich over dit soort zaken geen zorgen te maken. Ik heb alle voordelen hieronder voor u op een rijtje gezet:

Verantwoordelijkheid bouwbedrijf
Bij turn-key nieuwbouw zijn wij hoofdaannemer en dragen dus de verantwoordelijkheid over het hele bouwtraject.

1. Tijdsbesparing
Wij integreren de werkzaamheden van onderaannemers en leveranciers in ons bouwproces, waardoor uw nieuwbouw nog sneller gereed is.

2. Kennis en ervaring
Voor ons is het dagelijkse kost om een bedrijfspand te bouwen. Wij weten wat de kritische punten zijn en op welke details gelet moet worden.

3. Eén aanspreekpunt
U heeft slechts met één aanspreekpunt voor uw gehele nieuwbouw  te maken. Wij stemmen alles met de betrokken partijen af. Bij Hercuton hebben wij daarnaast eigen architecten, constructeurs, tekenaars en bouwploegen in dienst. En wanneer wij met externe partijen samenwerken, dan coördineren wij alle werkzaamheden.

4. Ontzorging voor, tijdens en na de bouw
Wij ontzorgen u volledig. Voor, tijdens en na de bouw! Ik zeg altijd gekscherend tegen onze opdrachtgevers dat wij het “Bahama’s-model” toepassen. “Wij stemmen vooraf alle wensen met u af. U kunt lekker op vakantie of aan het werk gaan en als wij klaar zijn, kunt u er zo in!”

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen of wilt u meer informatie over turn-key nieuwbouw? Neem dan gerust contact met mij op. Te vroeg in gesprek gaan kan haast niet, te laat wel. Bel 088 205 34 00 of mail naar info@bhv.jajo.com.

Jack van den Broek
Commercieel Manager