Auteur: Ron Drijver

Imago

Het imago van de bouwsector is al jaren niet zo positief. Zaken zoals het niet nakomen van afspraken, slechte bereikbaarheid, opleverpunten en prijsdiscussies dragen hier zeker aan bij. En dat is jammer. Want de bouw is een prachtige sector die een grote ontwikkeling doorgemaakt heeft. Er worden bijzondere panden  ontworpen, gebouwd en gerenoveerd met veel aandacht voor innovaties, duurzaamheid en architectuur.

Ook de relatie tussen klant en bouwer is in de loop der jaren veranderd. De vraag naar transparantie in de bouw neemt steeds meer toe. In de bedrijfsvoering van veel bouwbedrijven staan klantbeleving en klantwaarden centraal. Logisch, want een klant zoekt meer dan ooit een bedrijf dat voldoet aan het verwachtingspatroon.

Vertrouwen

U bent immers op zoek naar het béste aanbod en de béste kwaliteit voor de béste prijs. Daarbij wilt u zoveel mogelijk ontzorgd worden. Dit leidt tot een vergaande samenwerking tussen klant en bouwer. Een samenwerking die voor een groot deel gebaseerd is op vertrouwen.

Transparantie

Hoe kan het dan dat transparantie hierbij vaak ontbreekt? Waarom is de bouwsector  zo terughoudend met het – openbaar – uitvoeren van klanttevredenheidsonderzoeken? Het is immers een win-win situatie voor zowel klant als bouwer. Door uw feedback kunnen bouwbedrijven hun dienstverlening klantgericht verbeteren. Daarnaast biedt het potentiële klanten inzicht in de werkwijze van een bouwbedrijf.

Zoover

Neem bijvoorbeeld Zoover. Dé website met beoordelingen van vakantie-accommodaties. Veel mensen controleren hier vooraf of het hotel net zo goed is als in de mooie brochure staat. En dat is gelijk de kracht van Zoover. Anderen laten vertellen over hun ervaringen.

B2B markt blijft achter

In de woningbouwmarkt heb je o.a. Bouwprestaties.nl die de prestaties van bouwondernemingen transparant maakt. In de B2B markt (Business to Business) staat dit nog in de kinderschoenen. Maar waarom? U ervaart tijdens het bouwproces de werkwijze van de bouwer. U beleeft dagelijks het werkgenot in uw pand. Hierbij vormt u een mening over de bouwer én het pand. Deze moet u openbaar kunnen delen met anderen. Zodat de transparantie in de bouw vergroot én bedrijven kunnen leren hoe de klanttevredenheid toeneemt.

Zo kan het ook

Hercuton is groot voorstander van transparantie in de bouw. Wij laten daarom klantervaringen op basis van doorlopend professioneel onderzoek inzichtelijk maken via het onafhankelijke platform hercuton.tevreden.nl. De website is voor iedereen toegankelijk waardoor eenieder een objectief beeld kan vormen over Hercuton. Daarnaast helpt het ons onze dienstverlening klantgericht te verbeteren.

Landelijke resultaten

Wij hopen dat andere bouwbedrijven snel ons initiatief volgen. Het onafhankelijke bureau Tevreden.nl zal dan een overkoepelend platform starten: “bouwbedrijf.tevreden.nl”. Hierop zullen de scores van landelijke bouwbedrijven getoond worden.

Benieuwd naar de resultaten?

De uitkomsten zijn openbaar via: www.hercuton.tevreden.nl.

Ron Drijver
Commercieel Manager