Auteur: Laure Verhoeven
We hebben vorig jaar 25% minder gas verbruikt in Nederland. Met z’n allen, dus particulieren en bedrijven bij elkaar. De particulieren deden dat vooral door de verwarming een tandje lager te zetten en korter te douchen. Gedragsverandering dus. Dit bleek ook uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van RaboResearch: het energieverbruik van consumenten hangt meer af van gedrag dan van het energielabel van hun huis.
Maar beste mensen van Hercuton, zul je nu misschien denken. Dat onderzoek ging over woningen, jullie bouwen toch bedrijfspanden? Helemaal correct, maar in de basis zijn het allebei gebouwen die bewoond of gebruikt worden door mensen. De conclusies uit het onderzoek kun je dus met enige voorzichtigheid ook toepassen op utiliteitsbouw.
Energie besparen doen we vaak uit kostenoverwegingen. De hoge energieprijzen verklaren niet voor niets een groot deel de gedragsverandering. Daarnaast zien we ook de wens om te verduurzamen als reden en bij bedrijven hebben we nog een derde argument: energiecongestie. Als je tegenwoordig een nieuw bedrijfspand gaat bouwen is een elektriciteitsaansluiting namelijk op lang niet alle plekken meer vanzelfsprekend. Energie besparen is dan vaak één van de oplossingen die nodig is om toch te kunnen bouwen. Binnenkort vertellen we je meer over energiecongestie. Maar nu eerst verder met energie besparen:
Energie besparen: waar begin je?
Net als bij een woonhuis maken we bij een bedrijfspand ook onderscheid tussen de energie die wordt verbruikt voor verlichting, verwarming en ventilatie. We noemen dat ook wel de gebouwgebonden installaties. Daarnaast heb je de procesgebonden installaties. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast (woning) vs. koelcel (bedrijfspand) of de magnetron vs. de bakkersoven. Dat is het energieverbruik dat nodig is om je huishouden of bedrijf draaiende te houden.
Als je energie wilt besparen heb je dus eigenlijk twee opties:
- Je kunt het gebouw optimaliseren door bijvoorbeeld betere isolatie, zonnepanelen of door energiezuinigere installaties.
- Pas het gedrag van de bewoners of gebruikers aan. Want wat je thuis doet, kun je ook op het werk. Laat je thuis de hele dag in alle kamers de verlichting aan als er niemand is? Waarschijnlijk niet. Met slimme aanwezigheidssensoren los je dit ook in een bedrijfspand of kantoor vrij eenvoudig op. Dag en nacht de verwarming voluit in het hele huis? Nee hè. Op kantoor kun je ook regelen dat ruimtes alleen verwarmd worden ze daadwerkelijk gebruikt worden. Denk maar aan vergaderruimtes die niet dagelijks bezet zijn. Ook dit kun je met slimme sensoren regelen. En dan één van een hele andere categorie. Waarom alle elektrische auto’s ’s ochtends meteen opladen als de zon nog niet schijnt? Ja, ook dat kan beter door de opbrengst van je zonnepanelen efficiënter in te zetten.
Dit zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende voorbeelden, maar er is nog veel meer mogelijk op het gebied van energie besparen. Vaak is er in het energieverbruik van het bedrijfsproces ook winst te behalen, maar dat is geen ‘laaghangend fruit’. Dit vraagt om meer onderzoek en analyse. Toch hebben we ook hier inmiddels goede resultaten mee geboekt. Bij nieuwbouw is het dus raadzaam om niet alleen naar het totale energieverbruik over een heel jaar te kijken, maar een diepere analyse te maken. Er valt meestal meer winst te behalen dan je vooraf had gedacht!