Leren door te doen

“Ik studeer mbo Commerciële Bouwkunde aan het Koning Willem I College. In mijn stageperiode bij Hercuton heb ik een fictieve opdracht gekregen. Hierbij heb ik een opdracht gekregen van een opdrachtgever om een bedrijfshal + kantoor te gaan ontwerpen en alles wat daarbij komt kijken van het begin van het bouwproces tot aan het afgeven van de sleutel. Hierbij kwamen een veel zaken kijken zoals: het voeren van klantengesprekken, het Programma van Eisen vaststellen, de kavel- en massastudie maken en het bepalen van de richtprijs.

Ook het ontwerpen, het maken van kleur- materiaal- en afwerkstaat, het opstellen van een SO-raming en overallplanning en de technische omschrijving maken kwamen aan bod. In de stageperiode heb ik veel geleerd. Dat waren hele verschillende dingen zoals van ontwerpen tot een technische omschrijving maken en vergaderingen voeren. Het leukste vond ik dan toch wel het ontwerpen en tekenen van mijn project. Dat komt omdat ik tekenen en ontwerpen heel leuk vind om te doen.”

KoenSleutjes2

Uitdaging

“Het moeilijkste aan mijn stageperiode vond ik het berekenen van de constructie voor het gebouw. Hier heb ik op school ook moeite mee en omdat we nog nooit utiliteitsbouw gehad hebben op school was het wel moeilijk. In de stageperiode brak het coronavirus uit. Dit is mij zeker bijgebleven, omdat er toen veel thuisgewerkt werd en alles even wennen was omdat niemand dit verwacht had.”

Initiatief nemen

“In mijn stageperiode heb ik heel veel geleerd. Niet alleen op het gebied met school maar ook voor mezelf. In deze stage heb ik vooral ontdekt hoe belangrijk de communicatie is tussen bepaalde partijen. Als de communicatie niet goed is is er heel veel onduidelijkheid. Ook mijn communicatie met de stagebegeleiders was belangrijk zodat ik vragen kon stellen en duidelijkheid kreeg. Dit was vooral in de periode toen het Corona virus kwam en we dus thuis konden werken.

“Mijn tip voor de volgende stagiair is dat je bij stage heel veel leert en vooral bij Hercuton. Zorg daarom dat je ook veel vragen stelt en dat je zelf ook initiatief neemt en niet alles op je af laat komen. Ik zou Hercuton zeker aanraden als stageplek, omdat het een heel gezellig en leerzaam bedrijf is. Iedereen die er werkt wil je helpen. Ik heb er een hele leuke stage gehad en het is zeker een aanrader. Ik ben Hercuton ook heel dankbaar dat ik daar stage heb mogen lopen!”