Geplaatst op 03 juli 2020

Onlangs verscheen in Logistiek Vastgoed een interview met onze nieuwe Algemeen Directeur Maarten Bakker. Lees hier het complete artikel.

Het zijn bijzondere tijden en dat zal niemand ontgaan. Sterker nog, bij veel mensen heerst de overtuiging dat dit geen fase is, maar dat er dingen blijvend gaan veranderen. Dat we op een keerpunt staan. Ook voor logistiek vastgoed zullen er dingen gaan veranderen. Welke dat zijn kan nog niemand exact voorspellen, maar dat ze er bij Hercuton van JAJO klaar voor zijn is duidelijk.

De kersverse Algemeen Directeur Maarten Bakker vertelt wat zijn verwachtingen zijn en hoe Hercuton daarmee omgaat. Zijn eerste werkdag viel midden in de zogenaamde intelligente lockdown en zijn inwerkperiode kon je op zijn zachtst gezegd bijzonder noemen: “Het is inderdaad bijzonder om op je eerste werkdag geen enkele hand te schudden en vervolgens online kennis te maken met je nieuwe collega’s. Aan de andere kant laat het ook direct zien hoe wendbaar een onderneming is. Om van de ene op de andere dag met z’n allen thuis te werken en op de bouwplaatsen op een veilige manier door te werken, dat lukt alleen als je je zaken op orde hebt.

Innovatief en wendbaar

Die wendbaarheid is nodig, zeker in de bouwsector waar bedrijven telkens weer voor nieuwe uitdagingen staan. Denk alleen maar aan de stikstofdiscussie, PFAS, CO2, kwaliteitsborging en de vele regelgevingen vanuit de overheid. “De kunst is om voorop te blijven lopen”, gaat Bakker verder. “Niet afwachten tot je voor een voldongen feit staat, maar meebewegen met wat er op je afkomt. En daar is lef voor nodig. Zo hebben we op het gebied van kwaliteitsborging bijvoorbeeld de voortrekkersrol gepakt. Hercuton van JAJO is aantal jaren geleden gestart met een pilotproject en inmiddels is de externe kwaliteitscontrole geïntegreerd in ons proces. Op het moment dat de Wet Kwaliteitsborging in 2021 daadwerkelijk ingevoerd wordt, is het bij ons al ‘business as usual’.”

Alles in eigen huis

Hercuton is onderdeel van JAJO. Samen met zusterbedrijven Remco RuimtebouwWoody Building ConceptsPvvtServicebouwPlusRemco International en  Ocmer bieden wij opdrachtgevers de beste oplossing voor elk bedrijfshuisvestingsvraagstuk. De verschillende bedrijven hebben ieder hun eigen doelgroep en sterke punten, maar het proces is bij elk bedrijf hetzelfde en kennis en kunde wordt gedeeld. En dat is heel wat gezien het feit dat het Cluster Bedrijfshuisvesting alles in eigen huis heeft. Architecten, constructeurs, planontwikkelaars, BREEAM-experts en BIM-specialisten, maar ook beschikken ze over eigen montageploegen. Dat tezamen biedt de mogelijkheid om snel te kunnen anticiperen op de behoefte van de klant en daarnaast zelfs nog de mogelijkheid om mee te financieren.

Vernieuwende concepten

Maarten Bakker licht toe: “Remco Ruimtebouw waarmee we vooral stalen bedrijfspanden bouwen, bestaat al bijna 48 jaar. Vorig jaar vierde Hercuton haar 25-jarig jubileum, destijds één van de pioniers op het gebied van prefab betonbouw en inmiddels vooral bekend om haar state of the art turn-key projecten. Om ons aanbod nog verder te verbreden en zo onze opdrachtgevers nog beter te kunnen bedienen hebben we zo’n twee jaar geleden Woody Building Concepts gelanceerd. Daarmee realiseren we gezonde, duurzame en betaalbare bedrijfshuisvesting op een heel innovatieve manier: in hout, modulair en demontabel. Eigenlijk denken we regelmatig concepten uit die we toetsen bij een aantal van onze klanten waarna we de markt met een vernieuwend concept overtuigen.”

Duurzaam is het nieuwe normaal

Die innovatiedrang leeft bij Hercuton dus niet alleen op het gebied van kwaliteit. Ook duurzaamheid is één van de speerpunten getuige Woody Building Concepts. “Duurzaamheid is actueel, maar het is geen hype of iets wat wel weer overwaait. Het is het nieuwe normaal om maar even een term te gebruiken die je momenteel veel hoort. En dat geldt voor elke onderneming, want niet duurzaam ondernemen is eigenlijk geen optie meer. Ook voor logistiek vastgoed zien we daarin mogelijkheden te over. We hebben de laatste jaren veel bedrijfspanden gerealiseerd met een BREEAM certificering. Daarbij zie je dat duurzaamheid vele aspecten heeft en verder gaat dan de meest voor de hand liggende oplossing: zonnepanelen op het dak. Denk bijvoorbeeld aan insectenhotels en hemelwaterbuffering, maar ook de aansluiting op al aanwezige duurzame voorzieningen, stapelen van activiteiten boven elkaar of hergebruik van bestaand vastgoed. Bedrijventerreinen en bedrijven kunnen elkaar hierin versterken. Waarom zou je ieder voor zich het wiel uitvinden? Zo denken wij ook. Een beproefde maatregel pas je vaker toe en dat biedt ruimte om nieuwe mogelijkheden te bedenken en te ontwikkelen.

De Tesla van het logistiek vastgoed

We hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld een aantal grote dc’s gerealiseerd zoals dat van DHL in Zaltbommel en SEGRO Park in Amsterdam. Maar we zien ook dat er door de transitie naar duurzame logistiek meer behoefte ontstaat naar kleinere dc’s aan de rand van stedelijke gebieden. Deze vormen de start van de ‘Green Last Mile’ en wat ons betreft maken we die zogenaamde City Hubs zo duurzaam mogelijk. We passen nu in een aantal logistieke gebouwen al houten spanten toe en voor de kleinere dc’s zien we in de toekomst mogelijkheden om de houtbouw nog verder uit te breiden. Met een volledig modulair demontabel dc in hout als onze stip op de horizon, de Tesla van het logistiek vastgoed.”

Interview Maarten Bakker in Logistiek Vastgoed 2020

Klanttevredenheid op één

Waar die vernieuwingsdrang vandaan komt, legt Bakker uit: “Zoals ik al zei houden we er bij Hercuton niet van om telkens het wiel opnieuw uit te vinden. We kijken met een scherp oog naar de markt en klanttevredenheid staat bij ons op één. Daar doen we continu onderzoek naar. De uitkomsten van die onderzoeken zijn als het ware onze vinger aan de pols. Ze laten heel precies zien waar we kunnen verbeteren, waar de klant behoefte aan heeft en waar we verwachtingen kunnen overtreffen. Vandaar ook dat we met de Wet Kwaliteitsborging vooraan stonden om mee te werken. We zijn ook trots dat we veel opdrachtgevers hebben waar we vaker voor mogen bouwen, soms wel zes, zeven keer. Bij Remco Ruimtebouw komt zelfs meer dan 80% van de opdrachten van bestaande opdrachtgevers. Een mooie bevestiging dat we voor die klanten – meer dan – waarde geleverd hebben.”