Geplaatst op 27 juli 2022

In de gebiedsontwikkeling Hart van de Waalsprong bij Nijmegen realiseert het Nieuwkuijkse Hercuton – onderdeel van JAJO – momenteel een 9.500 vierkante meter groot Parkeerhuis dat plaats biedt aan ruim driehonderd auto’s. Acht split level verdiepingen hoog, duurzaamheid is er het toverwoord.

Hart van de Waalsprong – zes hectare groot, 12.000 vierkante meter centrumfuncties, 500 woningen – moet het eerste energieneutrale woon- en winkelcentrum van ons land worden. Met in het figuurlijke hart ervan het bijzondere Parkeerhuis. Waar parkeergarages vaak niet de schoonheidsprijs verdienen, geldt dit niet voor het Parkeerhuis van Hercuton, voor wie de beelden op deze pagina’s bekijkt.

Kosten besparen

Wat visueel het meeste opvalt volgens Lucas van der Meij, planontwikkelaar bij Hercuton, is natuurlijk al het groen dat via speciale design plantenbakken aan de gevels omhoog klimt dan wel naar beneden groeit. ‘En natuurlijk de pergola-constructie on top, waarop 2.200 vierkante meter zonnepanelen liggen. Daarmee worden 150 huishoudens van elektriciteit voorzien! Overigens is bij het hele e-installatieverhaal continu nagedacht over hoe er kosten bespaard kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de gekozen verlichting en hoe alles geschakeld is, opdat er niks brandt (of gedimd wordt) als er geen gebruikers in de buurt zijn’.

Ruim baan

In lijn hiermee is er in het Parkeerhuis ook ruim baan gemaakt voor deelauto’s voor de bewoners. Voor het merendeel vanzelfsprekend elektrische, op te laden op alle verdiepingen. En wel zo, dat uitbreiding van de capaciteit in de toekomst eenvoudig is door te voeren. Dit alles had in het voortraject natuurlijk consequenties op het gebied van brandveiligheid zegt Van de Meij. Wat er verder opvalt? Dat bezoekers dankzij een kolomvrije overspanning geen last hebben van stalen staanders om rekening mee te houden bij het parkeren. Wel aanwezig intern in het gebouw: ruime liften (voor de winkelwagentjes) en ruimte voor trafo, de stadsverwarming en een afvalinzamelpunt voor de bewoners.

Ontmoeting

Overigens realiseert zusterbedrijf Janssen de Jong Bouw in Hart van de Waalsprong ook nog eens 155 woningen, die “raken aan” het Parkeerhuis van Hercuton. Van de Meij: ‘De planning is zó strak dat we besloten hebben om de woningen eerst te bouwen en het Parkeerhuis pas daarna, er tussenin. Als je bovendien bedenkt dat er op dit relatief kleine “postzegelgebiedje” naast ons nog vijf andere aannemers actief zijn, dan begrijp je dat we elkaar logistiek wel eens voor de voeten lopen en er onderling een goede afstemming vereist is. En dat er soms noodgedwongen gekozen moet worden voor de op voorhand niet de meest logische bouwvolgorde…’ Waar dit alles wel bij past: Ontmoeting is het centrale thema dat door de stedenbouwkundige werd gekozen voor de Waalsprong-gebiedsontwikkeling als geheel.

 

Dit artikel is eerder geplaatst in Industriebouw