Geplaatst op 07 februari 2022

Belangrijke bijdrage aan duurzaamheidsambitie

Pakketbezorger DHL heeft een grote duurzaamheidsambitie. Het bedrijf wil in 2050 volledig CO2-neutraal opereren. Om de last mile van het distributieproces te verduurzamen bouwt DHL de komende jaren 26 CityHubs, kleine distributiecentra, aan de rand van diverse steden. Van daar uit worden pakketten bezorgd met elektrische voertuigen aan bedrijven en huishoudens. Een aantal van deze CityHubs wordt gebouwd door Hercuton. Martin van Straten is Planontwikkelaar bij het bouwbedrijf uit Nieuwkuijk. Hij vertelt over het project.

“We hebben op dit moment vier van de CityHubs in uitvoering”, zegt Van Straten. “In Zoetermeer, Amsterdam, Breda en Tilburg zijn we aan het bouwen. De volgende twee zijn we alweer aan het voorbereiden.” Alle CityHubs worden gebouwd volgens een basisprincipe dat DHL zelf door een eigen architect en adviseurs heeft laten ontwikkelen. Dit basisgebouw bestaat uit een warehouse gedeelte van 1.150 m² en een klein kantoor van 100 m². “Per situatie wordt het ontwerp van het basisgebouw aangepast aan het perceel dat DHL heeft verworven. Dat aangepaste ontwerp vormt voor ons het uitgangspunt om het pand verder uit te werken. Daarbij kijken we ook goed naar de specifieke situatie, in verband met de oriëntatie, de routing en dergelijke. Vervolgens vragen wij voor DHL de omgevingsvergunning aan, waarna we gaan bouwen.”

Pv-panelen voorzien in energiebehoefte

De CityHubs voldoen aan de hoogste BREEAM classificaties, Outstanding of Excellent. De gehele energiebehoefte voor de gebouw gebonden installaties wordt verzorgd door pv-panelen op het dak. Een gasaansluiting is er niet. Onder meer led verlichting, waterzuinige toiletten en wko-installaties zorgen voor een zo laag mogelijk verbruik. Verwarming van het warehouse geschiedt door elektrische luchtverwarmers en uiteraard komen op het terrein laadpalen voor het elektrische wagenpark.

Prettige werksfeer

Van Straten is zeer te spreken over de samenwerking met DHL. “Het zijn relatief kleine panden die we realiseren, maar bij elkaar vormen ze toch een groot project. Doordat we in het begin alle ins en outs goed doorgesproken hebben zijn we in staat om relatief korte doorlooptijden te realiseren. DHL is daarbij een partner met wie alles bespreekbaar is, ook project overstijgende zaken. Die goede onderlinge afstemming zorgt ook voor een prettige werksfeer. Daardoor komen wij soms ook tot andere inzichten over hoe we een project aan moeten vliegen.” Het streven van DHL is om de 26 CityHubs in een periode van drie jaar te realiseren.