Geplaatst op 15 juni 2022

Op Maasvlakte-West realiseert Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw een nieuw distributiecentrum, op een kavel van 56.000 m2. DC Distripark, in samenwerking met Over Engh Vastgoed ontwikkeld, heeft een vloeroppervlak van ca. 35.000 m2, waarvan 2.400 m2 kantoor en 2.000 m2 mezzanine is. Het pand is in twee delen verhuurbaar. “Geen uitzonderlijke data”, zegt commercieel manager Ron Drijver van Hercuton. “Het is de ligging aan zee, die dit gebouw bijzonder maakt”.

Zeewater en wind

“Alles wat je bouwt moet bestand zijn tegen de uitzonderlijke weersomstandigheden die je aan zee tegenkomt. Zo kregen de gevelelementen een speciale coating en zijn de laaddocks thermisch verzinkt uitgevoerd om bestand te zijn tegen het zeewater. Constructief moest er rekening gehouden worden met grote windbelastingen. Op de staalconstructie, maar bijvoorbeeld ook op de bevestiging van de zonnepanelen op het dak. Verder is de dakbedekking in kleinere banen uitgevoerd en op meer plekken vastgezet, zodat dat de zuiging van de wind er geen invloed op heeft”.

BREEAM Outstanding

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw bouwt standaard al volgens de normen voor het BREEAM Very Good duurzaamheidscertificaat. Distripark daarentegen is gebouwd volgens de criteria voor het BREEAM Outstanding certificaat, dat qua eisen voor de duurzaamheid nog verder gaat. Drijver: “Voor dat certificaat komen we alleen niet in aanmerking, omdat de omgeving nog niet voldoet aan de voorwaarden, zoals een goede bereikbaarheid. Maar het gebouw zelf voldoet wel aan alle eisen”. Ook werd op voorhand een Aerius berekening van de stikstofuitstoot gemaakt, omdat het pand in de nabijheid van een Natura 2000 gebied ligt. Drijver: “Zo wisten we zeker dat we op dat vlak alles in orde is”.

Flexibele verhuur mogelijkheden

DC Distripark is in twee delen verhuurbaar, maar eventueel ook als één geheel. “Één huurder is al bekend. Voor het verhuurde deel kunnen we daarom meteen de huurderswensen meenemen. Het tweede deel zal misschien aan een andere partij verhuurd worden, maar het is ook mogelijk dat de huurder van het eerste deel uiteindelijk het gehele pand wil huren. Daarom hebben we het kantoor van het tweede deel alleen voorzien van de basisinstallaties, die later nog aan de huurderswensen kunnen worden aangepast. Huurt de eerste huurder het gehele pand, dan kan de kantoorruimte eenvoudig worden omgebouwd tot mezzanine met extra opslagruimte”.

Korte lijntjes

Drijver is zeer te spreken over de samenwerking tussen alle partijen. “Met name met het Havenbedrijf hebben we in de voorbereidende fase uitstekend samengewerkt. Bij ons beiden was er de wil om het project tot een goed einde te brengen. De lijntjes waren kort, we zaten met de juiste mensen aan tafel, zodat er spijkers met koppen geslagen konden worden. Zo hebben we bij alles wat speelde, van de Aerius berekening, tot de grondbehandeling en aan- en afvoerroutes, snel de juiste oplossing gevonden. Wat dat betreft was het ook een voordeel dat wij ook intern die korte lijntjes hebben, omdat we architecten, constructeurs en tekenaars allemaal onder één dak hebben”. Omstreeks het ter perse gaan van dit blad vindt de oplevering van DC Distripark plaats.

Dit artikel werd gepubliceerd in Industriebouw