Geplaatst op 21 juni 2021

Hercuton realiseert op DistriPark Dordrecht een nieuw sorteercentrum voor DHL Parcel Benelux. Daarnaast is er een overeenkomst getekend voor de realisatie van zeven nieuwe CityHubs.

Langdurige samenwerking

Eerder realiseerde Hercuton in Zaltbommel het ‘grootste en groenste pakketsorteercentrum voor de Benelux’ voor DHL. Hiermee werd de basis gelegd voor een langdurige samenwerking tussen de twee bedrijven.

BREEAM Outstanding DC in Dordrecht

DHL heeft als missie om in 2050 nul CO2-uitstoot te bereiken. Ook het vastgoed levert hier een belangrijke bijdrage aan. Het sorteercentrum in Dordrecht heeft dan ook een BREEAM Outstanding duurzaamheidsambitie. Enkele aspecten die hieraan bijdragen zijn het gebruik van FSC en PEFC hout, de toepassing van glulam (gelamineerd houten) spanten en een waterberging. Daarnaast wordt het pand gasloos en voorzien van 6.000 zonnepanelen waarmee onder andere elektriciteit wordt opgewekt voor de led-verlichting, elektrische heftrucks en personenauto’s en de sorteerinstallatie met een capaciteit van 150.000 pakketten per dag. Het project wordt net als alle grotere projecten van Hercuton onder externe kwaliteitsborging uitgevoerd.

Het kavel van DHL meet ruim 44.000 m² en biedt ruimte aan een sorteercentrum van ca. 15.000 m² met 1.370 m² mezzanine en een inpandige kantoorruimte van 1.210 m². Het gebouw krijgt een betonnen draagconstructie met houten dakspanten die het pand van binnen een vriendelijke uitstraling geven. Deze combinatie werd ook toegepast bij het sorteercentrum in Zaltbommel.

De bouw startte in april 2021 en wordt opgeleverd in Q1 2022. Om het sorteercentrum zo snel mogelijk operationeel te hebben, zal DHL in december van dit jaar al toegang krijgen tot de nieuwbouw.

CityHubs

Naast het sorteercentrum neemt Hercuton ook de helft van de 26 nieuw te bouwen CityHubs voor haar rekening. De CityHubs zijn gevestigd aan de rand van alle stedelijke gebieden, waarmee de ‘last mile’ op de meest efficiënte en duurzame manier kan worden uitgevoerd. Op een CityHub vertrekken gemiddeld 90 ritten per dag. Alle nieuwbouw vindt plaats volgens de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM. De gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en er wordt gereden met een volledig elektrische vloot. Inmiddels zijn er zeven locaties in opdracht gekregen en starten we in 2021 met Zoetermeer, Amsterdam, Breda, Tilburg en Emmen.