Geplaatst op 22 februari 2021

Hercuton bouwt duurzaam én corona-proof DC voor Nippon Express

SADC, de Schiphol Area Development Company, ontwikkelt hoogwaardige, goed bereikbare bedrijventerreinen in de directe nabijheid van Schiphol. Het samenwerkingsverband van de gemeenten Amsterdam en Hoofddorp, de provincie Noord-Holland en de Schiphol Group heeft daarbij duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Ambities, die onderschreven worden door Nippon Express, een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld. Hercuton bouwt momenteel een nieuw distributiecentrum voor het bedrijf op Schiphol Trade Park, een van de bedrijventerreinen die SADC ontwikkelt. Dit terrein is behalve duurzaam ook zeer goed ontsloten, middels een eigen aansluiting op de snelweg A4.

Intensieve samenwerking

“Het was geen sinecure om dit project van de grond te krijgen”, zegt Jack van den Broek, commercieel manager bij Hercuton. “Het is de kunst om de duurzaamheidsambitie en de economische belangen van de opdrachtgever met elkaar in balans te krijgen en soms ook met het ontwerp van de architect. Om iedereen op één lijn te krijgen is er hard gewerkt, zeker ook door bouwadviseur Carel van Till van VB Vastgoedmanagement / VB facility Services en door Laurens Schenk van Schenk Makelaars, die echt een verbindende en ondersteunende factor waren. We hebben dus met veel partijen samengewerkt, soms ook tegen de stroom in moeten roeien. Dat past dan wel weer binnen onze bedrijfsfilosofie, we doen zaken met lef. Het, volgens mij overigens heel fraaie, ontwerp van Martijn Glas van M-architects is overeind gebleven, al zijn er wel aanpassingen gedaan. Zo is er bijvoorbeeld een parkeergarage bij gekomen, waardoor er minder grond nodig was. Een duurzame, maar ook dure ingreep, waar Nippon Express echter wel achter ging staan”.

Betonnen plint

Het DC wordt opgetrokken uit een staalconstructie met een vijf meter hoge betonnen plint. Planontwikkelaar Lucas van der Meij vertelt er meer over: “Die betonnen plint moest er komen vanwege de certificering met betrekking tot inbraakbeveiliging. De plint wordt straks begroeid met planten, net als de gevels van de parkeergarage”. In het pand komt ook een aparte ruimte voor farmaceutische opslag, een van de kernactiviteiten van Nippon Express. Van der Meij: “Het wordt een aparte ruimte, box-in-box, met onder meer koel- en vriescellen”. De duurzaamheidsambitie van nieuwe distributiecentrum komt tot uiting in de BREEAM classificatie Excellent, die het gebouw krijgt.

Corona-proof

Na de contractvorming is het kantoorgedeelte nog aangepast. Nippon Express kwam namelijk met de uitdrukkelijke wens om het kantoor corona-proof te maken. Van der Meij: “Daarop hebben we de looproutes aangepast en bijvoorbeeld in plaats van toiletgroepen ieder toilet apart toegankelijk gemaakt, met een eigen wastafel”. Het pand wordt in juni opgeleverd.