Geplaatst op 16 april 2021

“Circulair bouwen is de toekomst”

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw werkt momenteel hard aan realisatie van een distributiecentrum aan de Graanweg in Moerdijk. In oktober 2020 werd aan de nabijgelegen Fazantweg al een vergelijkbaar distributiecentrum opgeleverd voor dezelfde opdrachtgever: Accres Real Estate B.V. “Dankzij de goede samenwerking konden we daarna meteen verder met het volgende project”, aldus Lucas van der Meij, Planontwikkelaar bij de Bedrijfshuisvesting van JAJO, waar Hercuton en Remco Ruimtebouw onder vallen. 

Het ontwerp van het distributiecentrum aan de Graanweg (DC Graanweg) – een combinatie van zwart en grijs – is afkomstig van DENC. “Het pand is opgebouwd uit een staalconstructie met betonnen onderbouw en betonnen plint”, vervolgt Van der Meij. “We bouwen steeds vaker hybride gebouwen waarbij we verschillende materialen – beton, staal én hout – door elkaar gebruiken. Met name hout is vanuit het oogpunt van duurzaamheid natuurlijk interessant, niet in het minst omdat je het na twintig, dertig jaar makkelijk weer kunt hergebruiken.”

Circulair bouwen

Ook bij DC Graanweg is al aan de voorkant nagedacht over hergebruik. “Het bestaande pand dat op deze locatie stond, is helemaal gesloopt. Het afval van steenvormig materiaal hebben we vervolgens ingezet voor het nieuwe distributiecentrum. Circulair bouwen is de toekomst. Om die reden nemen wij ook als bouwonderneming onze verantwoordelijkheid en doen we ons best om voorop te lopen. Daarvoor werken we o.a. samen met New Horizon Urban Mining. Zij maken er hun vak van om bij de ontmanteling van gebouwen kwalitatief hoogwaardige materialen vrij te maken.” In het kader van duurzaam bouwen heeft DC Graanweg een BREEAM-NL Very Good ambitie. “In dit licht is onder andere gekozen voor triple beglazing in de kantoren, duurzame installaties en de mogelijkheid om in de toekomst het gehele dak van zonnepanelen te voorzien.”

Turn-key oplevering

De nieuwbouw is gebouwd in een L-vorm. “De bedrijfshal heeft een oppervlakte van 18.300 m2 en is boven de docks voorzien van een mezzaninevloer van 1.200 m2. Speciaal voor de smalle gangen stelling worden er super vlakke vloeren gelegd. Er komen namelijk smalle gangen trucks te rijden die probleemloos in de hoogte moeten kunnen reiken.” Op de begane grond en eerste verdieping komt tevens 700 m2 aan kantoren. Het hele pand is verder voorzien van een sprinklerinstallatie. DC Graanweg wordt in september 2021 turn-key opgeleverd. Dat betekent dat ook het buitenterrein van 9.320 m2 onder handen wordt genomen: van parkeerplekken en groenvoorziening tot hekwerk en toegangscontrole. “Al met al een project volgens het boekje. Omdat we grotendeels dezelfde uitgangspunten hanteren als bij het DC aan de Fazantweg en ook met hetzelfde team van onderaannemers samenwerken, verloopt het tot nu toe allemaal heel soepel.”