Geplaatst op 18 november 2021

Hoogste BREEAM-NL certificaat

Hercuton realiseert op bedrijventerrein DistriPark in Dordrecht een nieuw sorteercentrum voor DHL Parcel Benelux. Op een kavel van circa 4,5 hectare verrijst een pand van ongeveer 15.000 m², met behalve een bedrijfshal ook een mezzanine en inpandige kantoorruimte. Per dag zullen er straks 200.000 pakketten verwerkt gaan worden.

Hercuton bouwde al eerder een sorteercentrum voor DHL in Zaltbommel. “Beide partijen passen goed bij elkaar”, zegt Maarten Bakker. Hij is Algemeen Directeur van de Bedrijfshuisvesting van JAJO, waartoe naast Hercuton ook Remco Ruimtebouw, Woody Building Concepts, ServicebouwPlus, Remco International, Pvvt en Ocmer behoren.

Hoge duurzaamheidsambitie

“Zowel DHL als JAJO hebben een hoge duurzaamheidsambitie”, zegt Bakker. “DHL legt daarbij de lat hoog, door uit te spreken dat ze in 2050 volledig CO2-neutraal willen zijn. Daarvoor hebben ze vanzelfsprekend ook duurzame bedrijfspanden nodig. Wij kunnen die bouwen en ook wij zijn continu bezig om ons product verder te verduurzamen. We passen bijvoorbeeld steeds meer hout toe en starten binnenkort zelfs met de toepassing van circulair beton. Dat doen we in samenwerking met New Horizon (ook onderdeel van JAJO) dat gebouwen oogst om vervolgens de materialen te recyclen of te upcyclen.”

Hybride constructie

Ook het nieuwe sorteercentrum van DHL heeft zo’n hybride constructie: prefab betonnen kolommen, gecombineerd met gelamineerd houten liggers. “Die combinatie van beton met hout hebben we ook bij het sorteercentrum in Zaltbommel toegepast. Deze constructie heeft DHL dermate positief ervaren, dat ze die ook voor dit pand wilden. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook door de positieve ervaringen van de medewerkers. Zij ervaren het pand als een prettige werkomgeving. Als je door zo’n pand loopt, dan zie je het verschil ook wel met bijvoorbeeld een stalen constructie. Het komt veel vriendelijker, zachter over.”

BREEAM-NL Outstanding

Het sorteercentrum in Dordrecht krijgt het hoogste BREEAM-NL certificaat, ‘Outstanding’. Er komen onder meer 6.000 zonnepanelen op het dak en het gebouw is geheel gasloos. Er wordt ledverlichting toegepast en het pand is helemaal ingericht op zoveel mogelijk elektrische auto’s. DHL zal er ook gaan werken met elektrische heftrucks. De gehele engineering heeft Hercuton in eigen hand en ook voor de BREEAM certificering heeft het bedrijf een eigen specialist in huis.

CityHubs

Naast de bouw van het nieuwe sorteercentrum gaat Hercuton ook een aantal zogeheten CityHubs realiseren voor DHL. Dat zijn kleinere distributiecentra aan de rand van steden, van waar uit het verdere vervoer van de pakketten richting de klant plaatsvindt. Deze ‘last mile’ wil DHL volledig energieneutraal laten verlopen, onder meer met elektrische bestelbusjes. “We hebben nu een aantal van deze CityHubs in opdracht en we zijn de eerste al aan het bouwen. We helpen DHL daarbij van A tot Z. Van het vinden van geschikte locaties, het ontwerp en het vergunnings-traject tot aan de uiteindelijke realisatie.”

Het sorteercentrum in Dordrecht zal begin 2022 gereed zijn, maar al voor het einde van het jaar kan het deels betrokken worden door DHL, om het pand zo snel mogelijk operationeel te hebben. De opening is in oktober 2022.

Dit artikel werd gepubliceerd in Industriebouw.