Geplaatst op 08 september 2021

Onlangs is Projectleider Guus Dijkhuis geïnterviewd door Industriebouw over de bouw van een bedrijfsverzamelcomplex aan de Winthontlaan in Utrecht. Lees hier het volledige artikel.

Bedrijfsverzamelcomplex

In opdracht van Urban Industrial, een bekende ontwikkelaar van bedrijfshallen in de Randstad, realiseert hoofdaannemer Hercuton een turn-key bedrijfsverzamelcomplex aan de Winthontlaan in Utrecht, direct gelegen aan de afrit A12. Het complex bestaat uit negen moderne en hoogwaardige units van verschillende afmetingen.

Hercuton is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bedrijfsverzamelcomplex, dat twee aparte gebouwen omvat. “We zijn gestart met de bouw van een kleiner gebouw van 2.750 m², dat eind 2021 gereed is”, vertelt Guus Dijkhuis, projectleider bij Hercuton. “De ANWB zal het grootste gedeelte hiervan, een ruimte van 40 bij 50 meter, in gebruik nemen als werkplaats. Urban Industrial wilde oorspronkelijk een omvangrijker pand, maar de ANWB had daar geen behoefte aan, zij wilden juist meer ruimte op het perceel om bijvoorbeeld auto’s te kunnen parkeren. Daar is het ontwerp op aangepast. Wij leveren het pand casco op: de ANWB draagt zelf zorg voor de inrichting.” Daarnaast zijn er nog twee compacte units die verhuurd zullen worden.

Op grote hoogte

Verder komt op hetzelfde terrein nog een groter pand van 7.250 m², dat in maart 2022 wordt opgeleverd. “Dit omvat zes bedrijfsruimten van ieder 1.150 m², met allemaal een eigen bedrijfshal en een klein kantoor. Met een vrije stapelhoogte van maar liefst 11 meter zijn de bedrijfshallen ideaal om materialen in op te slaan. Ook bij dit gebouw nemen wij alleen het casco voor onze rekening. De inrichting gebeurt door toekomstige huurders.”

Een eigen uitstraling

Beide gebouwen krijgen een hoofd-draagconstructie van staal, voorzien van een betonnen plint. “De gevels zijn bekleed met duifblauwe sandwichpanelen én hout. Specifiek het hout zorgt voor een chique uitstraling.” Hercuton draagt tevens zorg voor de aanleg en inrichting van het buitenterrein van circa 10.000 m². “Het meest bijzondere aan het project is echter de omvang, het zijn echt enorme hallen.”

De uitdagingen

“De uitdagingen liggen vooral in de logistiek – het perceel wordt omsloten door onder andere een ander pand, een drukke weg en een sloot, waardoor de ruimte beperkt is – in de waterhuishouding. Er komt een wadi op het terrein waarmee overtollig water kan worden afgevoerd naar de sloot. Daarnaast stond er eerst een ander pand op de huidige locatie, dat is gesloopt. Voordat we van start konden gaan, moesten we eerst in kaart brengen waar al heipalen in de grond zaten, daar hebben we onze fundering omheen geconstrueerd. Dit is het eerste project dat we voor Urban Industrial uitvoeren, het bevalt zo goed dat we na de bouwvak ook in Nieuwerkerk aan den IJssel voor hen aan de slag gaan.”