Geplaatst op 27 juli 2021

‘Het meest bijzondere aan dit project? Dat zijn toch wel de verschillende functionaliteiten op twee bouwlagen’

Het gaat goed met Oneway, exclusief distributeur van CUBE fietsen, onderdelen, kleding en accessoires in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Om verder te kunnen groeien, hebben zij Hercuton opdracht gegeven om een splinternieuwe bedrijfshal met kantoor te bouwen in Capelle aan den IJssel. Hercuton levert de nieuwbouw naar verwachting in november 2021 turn-key op, inclusief afbouw, installaties en terreininrichting.

Oneway schreef twee jaar geleden een tender uit. Na een eerste selectie werd Hercuton samen met twee andere partijen uitgenodigd om een offerte in te dienen, met bijbehorend ontwerp. “Uiteindelijk besloot het bedrijf om met ons in zee te gaan”, vertelt Ron Drijver, commercieel manager bij Hercuton.

Dubbel grondgebruik

“Volgens het bestemmingsplan was het mogelijk om de kavel voor 90% te bebouwen maar de behoefte aan parkeerplaatsen vormde in dit geval een beperkende factor. Daarnaast hadden we ook nog te maken met een fysiek obstakel waar we niet omheen konden: een zendmast. Samen met de opdrachtgever hebben we gekeken hoe we op een economische en effectieve manier een zo groot mogelijk pand konden plaatsen op de beschikbare oppervlakte. Om die reden is er sprake van dubbel grondgebruik. Het kantoor van 1.963 m² is in het ontwerp volledig ondergebracht op de tweede bouwlaag: het hangt over het parkeerterrein én deels over een laadkuil heen.”

Hybride constructie

Oneway had oorspronkelijk een staalconstructie in gedachten voor het pand. “Mede gezien hun duurzaamheidsvisie hebben we echter een hybride constructie geadviseerd. Voor de bedrijfshal is gekozen voor een combinatie van beton en houten spanten, sandwichpanelen en stalen dakplaten. Het kantoor is opgebouwd uit een houtskelet (inclusief houten dakplaten) en betonnen kolommen. Het hout zorgt meteen voor de gewenste warme, huiselijke sfeer in het kantoor, die nog eens wordt versterkt door de groene wanden op diverse plekken. Alles om een gezonde, plezierige werkomgeving te creëren voor het personeel.”

Nauwgezette engineering

In een groot deel van de bedrijfshal – voorzien van entresolvloer van 2.930 m² én sprinklerinstallatie – komen stellingen te staan voor de opslag van materialen. “Daarnaast komen er verschillende aparte ruimten voor o.a. assemblage, productie en montage. Oneway heeft geen standaard stellingen, vandaar dat we in nauw overleg met hun stellingbouwer de meest ideale posities en maatvoering van de kolommen hebben bepaald, zodat ze daar straks zo min mogelijk last van hebben.”

Vindingrijkheid

“Het meest bijzondere aan dit project? Ik denk toch wel de bundeling van allerlei verschillende functionaliteiten op twee bouwlagen. Het was bovendien een uitdaging om te kijken hoe we konden voldoen aan de eisen die werden gesteld vanuit het beeldkwaliteitsplan. Zo hebben sommige hoeken van de distributiehal een transparante in plaats van een dichte gevel gekregen. Daar hebben we met de nodige creativiteit goed op ingespeeld.”