Geplaatst op 07 december 2020

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw is momenteel druk bezig met de bouw van een state-of-the-art bedrijfspand voor Univacco Foils Holland BV. Vanwege de sterke groei de afgelopen jaren is de onderneming toe aan een nieuwe, grotere huisvesting. Opvallend is de goudkleurige gevel, die springt meteen in het oog bij het verkeer dat over de A59 bij Waalwijk rijdt. In maart 2021 wordt het pand opgeleverd.

“Univacco benaderde ons omdat ze een bedrijfspand hadden gezien op bedrijventerrein Het Hoog in Nieuwkuijk”, vertelt Jack van den Broek, Commercieel Manager bij Hercuton. “Deze is door ons gerealiseerd en het ontwerp sprak hen heel erg aan. We hadden ook meteen een klik en ik begreep wat de opdrachtgever voor ogen had. Zijn bedrijfspand moest iets heel speciaals worden.”

Luxe uitstraling

Univacco heeft vervolgens Vogels Bouwmanagement ingeschakeld om, met Nieuwkuijk als inspiratie, samen een ontwerp te maken waarin de groeiende bedrijfsactiviteiten zo optimaal mogelijk konden worden  ingepast. “Meestal lopen we een tijdje mee in het bedrijf om een goed beeld te krijgen van het logistieke proces”, aldus Casper Heine, bedrijfsleider bij Vogels Bouwmanagement. “Daar proberen we vervolgens een pand omheen te bouwen waarin de klant nog sneller en beter kan opereren. Het mooie is dat de klant daardoor vaak opnieuw aan het denken wordt gezet over de bedrijfsvoering. Dat levert vaak nieuwe inzichten op die verder gaan dan het simpelweg realiseren van een nieuw bedrijfspand. In die zin is het een beetje een verandertraject dat je samen ingaat. Univacco had het proces overigens al heel duidelijk in beeld, dus daar zat de uitdaging meer in de vormgeving van het gebouw. Zij maken folie om producten een luxe uitstraling te geven, bijvoorbeeld door middel van gouden letters op een fles wijn. Gezamenlijk hebben we besloten deze luxe uitstraling terug te laten komen in het ontwerp.”

Gouden eyecatcher

Luxe zie je terug in een glazen liftschacht, de goudkleurige gevel en de in het oog springende staalconstructie onder het kantoor. “Het kantoor zweeft als het ware boven de laadkuil en naastgelegen vijver. Het was best een uitdaging om het gewicht goed af te dragen naar de fundering. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de kruizen in een punt naar elkaar toe te laten lopen. De goudkleurige gevel, die wordt gemaakt door Allpro uit Waalwijk, is een kunstwerk an sich. Hij bestaat uit sandwichpanelen met speciale folie erop, die op de stalen gevels worden gemonteerd. Geloof me, dat wordt echt een eyecatcher.”

Productie, opslag en kantoor

Het bedrijfspand heeft een oppervlakte van 7.000 m². “Op de eerste verdieping van het kantoor zijn balkons aangebracht en op de tweede verdieping een groot dakterras. De bedrijfshal zelf is opgesplitst in twee delen, inclusief een warehouse voor opslag van materialen. De opdrachtgever plaatst zelf alle apparatuur maar wij moesten wel zorgen dat de benodigde installaties zich op de juiste plek bevinden. Door hier twee ervaren installateurs voor in de arm te nemen, verliep ook dit traject vlekkeloos. Zowel Welvaarts als Van Delft begrepen precies wat de wensen van de klant waren. ”

Bouwen doe je samen

Nadat het ontwerp gereed was hebben Hercuton, Vogels Bouwmanagement en de overige adviseurs en installateurs nauw samen gewerkt om het optimale gebouw voor de opdrachtgever voor te bereiden en te realiseren. Het gehele project is in BIM uitgewerkt, wat zich momenteel uit in een zorgeloos bouwproces. “Univacco wilde echt iets bijzonders en dat gaan we voor ze realiseren. Zij kunnen straks werken in een
gebouw met een stijlvolle uitstraling en voldoende ruimte. Kortom, helemaal klaar voor de toekomst!”