Geplaatst op 09 maart 2022

Een dc vlakbij zee

Op Maasvlakte-West in Rotterdam realiseert Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw een turn-key distributiecentrum van bijna 35.000 m². Het warehouse wordt zo gebouwd dat het eenvoudig gesplitst kan worden voor meerdere gebruikers.

DC Distripark wordt gebouwd op een kavel van 56.000 m², waarvan het gebouw zo’n 35.000 m² beslaat. Hiervan is 2.000 m² mezzanine en 2.400 m² kantoor. Het is voor de bouwcombinatie zeker niet het eerste distributiecentrum en veel bouwactiviteiten zijn standaard. Toch vraagt dit distributiecentrum om maatregelen en voorzieningen die nu juist verre van standaard zijn.

Bescherming tegen zout en wind

“Een belangrijke factor die dit project bijzonder maakt, is de ligging”, vertelt Ron Drijver, commercieel manager van Hercuton. “We bouwen hier aan zee, met alle specifieke weersomstandigheden die hiervoor kenmerkend zijn. Dit betekent dat alle bouwelementen die hiermee in aanraking komen, bestand moeten zijn tegen zout en wind. Hiervoor zijn alle sandwichpanelen bewerkt met een speciale coating. Ook alle loaddocks zijn thermisch verzinkt.”

Verankering zonnepanelen

De energielevering van het dc is geregeld met zonnepanelen en ook hier vereist het klimaat speciale maatregelen. Om de trekkrachten van de regelmatige harde wind op te kunnen vangen, moet het dak extra worden verzwaard en moet ook de dakbedekking hierop worden aangepast. Drijver: “Deze is aangebracht in kleinere banen en op veel meer plekken vastgezet dan normaal.”

BREEAM Outstanding

Bouwen volgens de normen van BREEAM Very good is voor Hercuton al standaard, maar voor Distripark ambieert de opdrachtgever de normen van BREEAM Outstanding. “Het is een wens”, verduidelijkt Drijver, “nog geen must. Maar we houden hier natuurlijk wel rekening mee. Met een Natura 2000-gebied in de nabije omgeving, hebben we op voorhand een Aerius berekening laten maken van onze stikstof-uitstoot. We weten nu dat dit in ieder geval geen spelbreker kan zijn.”

Snel schakelen

Ook met alle extra maatregelen verloopt het werk soepel en volgens planning. “We hebben alles in eigen huis”, zegt Drijver hierover. “Architecten, constructeurs en tekenaars lopen binnen Hercuton heel gemakkelijk bij elkaar binnen. Hierdoor kunnen zij snel schakelen. Maar ditzelfde – en dat moet ook maar eens gezegd – geldt voor het Havenbedrijf. Of onze contactpersonen nu moeten beslissen over stikstofuitstoot, in- en uitritten of kwaliteit, zij antwoorden altijd snel en duidelijk. Hierdoor leveren ook nieuwe beslissingen geen enkele vertraging op.”

Op dit moment heeft zich voor een gedeelte van Distripark al een huurder gemeld. “Een groot voordeel, want deze kon al vanaf de eerste dag participeren. Zijn huurderswensen zijn dus – naast de basisontwikkeling – meteen in de bouw meegenomen.” Omstreeks mei van dit jaar wordt DC Distripark Maasvlakte opgeleverd.

Dit artikel verscheen in Stedenbouw, februari 2022.