Geplaatst op 18 mei 2022

Op 1 januari 2023 gaat het gebeuren: de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hoewel velen hier nog met het nodige wantrouwen naar uitkijken, mogen wij onszelf koploper noemen op dit gebied. Vooruitlopend op deze wet hebben we al in 2016 ons eerste project volgens de Wkb gerealiseerd en sindsdien zijn er al meer dan 30 projecten gevolgd. 

Voor ons betekent bouwen volgens de Wkb dat we al vanaf dag één bezig zijn met de oplevering. Daardoor komen we aan het eind nog nauwelijks opleverpunten tegen. Maar welke voordelen biedt  deze manier van werken voor andere partijen? We vroegen het Misja Bakker van Over Engh Vastgoed B.V, een onafhankelijk (gedelegeerd) ontwikkelaar van logistiek en industrieel vastgoed.

Misja Bakker: “Kort gezegd: de Wkb zet je op scherp. Elke stap in het bouwproces vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering wordt gecontroleerd door een externe kwaliteitsborger. Een gecertificeerde, onafhankelijke partij. Punten die de kwaliteitsborger tussentijds tegenkomt, moeten ook tussentijds hersteld of aangepast worden. Dat vraagt om een andere manier van werken dan de traditionele. Maar wel een gezondere manier in mijn ogen. Waar zaken in het verleden nog weleens konden blijven liggen tot aan de oplevering, is dat onder deze werkwijze niet meer mogelijk. De externe kwaliteitsborger ontgaat niets. Ik kan me voorstellen dat dat voor de mensen op de bouwplaats ook wennen is, het gevoel dat ze op je vingers staan te kijken. Maar het komt de kwaliteit ten goede.”

Biedt de werkwijze nog meer voordelen? 

“Als een gebouw volgens de Wkb wordt gebouwd, is het voor de opdrachtgever mogelijk om een Verborgen Gebreken-Verzekering af te sluiten. Dat geeft een extra garantie dat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het een hele transparante werkwijze. Tijdens de bouw wordt er een uitgebreid gebouwdossier aangelegd. Hierin worden de details van het bouwproces beschreven. Ook punten die niet goed zijn gegaan én hoe ze opgelost zijn. Bij de verkoop van zo’n gebouw heb je dus als verkopende partij niets te verbergen. Alles ligt vast en kun je zwart op wit overhandigen. Dat geeft de koper extra zekerheid. Voor de opdrachtgever is bouwen onder externe kwaliteitsborging dus zeker een pluspunt.”