Status: 
Referentie
Oppervlakte: 
90.000 m2
Projectinformatie: 

Het nieuwe all-electric sorteercentrum van DHL op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel is turn-key gebouwd door Hercuton. Het betreft het grootste e-commerce sorteercentrum van Nederland en het grootste sorteercentrum van de Benelux dat volledig gasloos (all-electric) is. Het pand heeft het duurzaamheidslabel BREEAM-Excellent.

DHL heeft bewust gekozen voor vestiging op een duurzaam bedrijventerrein omdat dit aansluit bij zijn ambitieuze milieudoelstellingen. Het gebouw is uitgerust met voldoende zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn qua stroom, ook voor het opladen van elektrische bestelauto’s en vrachtwagens.

Turn-key
Het betreft een turn-key project voor Hercuton en het ontwerp is afkomstig van Denc uit Bussum. Jones Lang LaSalle B.V. heeft bemiddeld tussen de betrokkenen. Ivo van der Mark, Algemeen Directeur van Hercuton: “Wij zijn verheugd dat DHL de opdracht aan ons verstrekt heeft. Ook bij deze nieuwbouw kunnen wij doen waar wij sterk in zijn: het faciliteren van opdrachtgevers vanaf de initiatiefase. Via onze gronddatabase Grondmaps.com hebben we kunnen voorzien in deze locatie.”

Houten spanten
Hercuton heeft in de loop der jaren bewezen een betrouwbare en specialistische partij te zijn voor projecten van deze omvang. Haar prefab beton bouwconcept leent zich uitstekend voor de realisatie van het sorteercentrum. Enerzijds vanwege de natuurlijke eigenschappen van beton: een duurzaam, degelijk en brandvertragend constructiemateriaal met een hoog accumulerend vermogen. Anderzijds vanwege de bouwsnelheid. Bijzonder aan het ontwerp zijn de gelamineerde houten spanten waardoor het sorteercentrum een vriendelijke uitstraling krijgt.

Regionale werkgelegenheid
Het volledige vergunningstraject is getoetst door Seconed middels Technical Inspection Services (TIS). Zowel de gemeente als de buren hebben alle medewerking verleend bij de totstandkoming van deze nieuwbouw. Wethouder Looijen, Gemeente Zaltbommel: “Wij zijn trots dat DHL heeft gekozen voor Zaltbommel. Het betekent een forse impuls voor de regionale werkgelegenheid”.

Half miljoen pakketten
De nieuwbouw is gerealiseerd op bedrijventerrein “De Wildeman” in Zaltbommel op een perceel van 90.000 m2.  Het sorteercentrum gaat dienen als een van de centrale hubs. Dagelijks kunnen in Zaltbommel een half miljoen pakketten worden verwerkt. In het najaar van 2019 kunnen de eerste pakketten gesorteerd worden. Er zullen dagelijks rond de 200 medewerkers betrokken zijn bij het proces van aan-, afvoer en bezorging van pakketten. Dat betekent werkgelegenheid voor in totaal zo’n 350 mensen.

Wouter van Benten, ceo van DHL Parcel Benelux: “De enorme groei van DHL legt tevens een verantwoordelijkheid neer op het vlak van duurzaamheid.” Met investeringen in duurzame productiemiddelen wil DHL een voorloper zijn in de energietransitie, die onder meer is gericht op een vermindering van de CO2 uitstoot: “DHL heeft zichzelf ten doel gesteld om zijn CO2 uitstoot met 50% te hebben gereduceerd in 2025 en in 2050 zelfs helemaal emissievrij te opereren. Dat betekent voor ons in Nederland dat we de groenste bezorger willen zijn.” 

Benieuwd naar het verloop van de bouw?
Bekijk dan hier de video van DHL.

 

 

 

 

Meer informatie
www.dhl.nl
https://denc.nl/
www.jll.nl

Lees hier het persbericht van DHL.

Casestudy MAN 9, BREEAM-NL 2014 v2 DHL Zaltbommel

Bekijk alle afbeeldingen