Bedrijfspand met kantoor en laboratoria Efectis, Bleiswijk

Bedrijfspand met kantoor en laboratoria Efectis
Nieuwbouw bedrijfspand met kantoor en laboratoria Efectis
Nieuwbouw bedrijfspand met kantoor en laboratoria Efectis door Hercuton b.v.
Nieuwbouw bedrijfspand met kantoor en laboratoria Efectis door Hercuton b.v.
BLEISWIJK - EFECTIS, Centrum voor brandveiligheid. COPYRIGHT TON BORSBOOM

Project specificaties

Soort gebouw Bedrijfspand, Productieruimte

Locatie Bleiswijk

Oppervlakte 3.306 m²

Status Opgeleverd

Nieuwbouw bedrijfspand  met kantoor en laboratoria

Het nieuwe brandproevencentrum van Efectis Nederland is gerealiseerd in brandveilig prefab beton. Het gebouw is tot stand gekomen via een Design & Build opdracht. Het bedrijfspand heeft een oppervlakte van 3.306 m² en bestaat uit een werkplaats, ovenruimte, kantoor en laboratoria.

Efectis is Europees leider in brandveiligheid, engineering, testen, inspectie en certificering. Zij zijn in staat vrijwel alle mogelijke brandproeven uit te voeren. Hercuton heeft de nieuwbouw van Efectis op basis van een Design & Build opdracht gerealiseerd. Binnen het gestelde budget en volgens alle gestelde eisen. Het pand is modern, representatief, maar bovenal veilig.

Integrale aanpak noodzakelijk

De afstemming tussen de verschillende disciplines beperkte zich niet tot het ontwerpmodel. Onder leiding van Hercuton werkten alle bij het project betrokken partijen intensief samen. Door het gebouw in 3D te ontwerpen, bracht Hercuton de raakvlakken tussen de verschillende disciplines in beeld. Zo werden het bouwkundige deel, de gebouwgebonden installaties en de procesgebonden installaties optimaal op elkaar afgestemd.

Vertrouwensband

Efectis heeft tijdens haar werkzaamheden te maken met enorme hoeveelheden rook. Tijdens het verbrandingsproces genereert de oven bijna 100.000 m3 af te zuigen verbrandingsgassen. De temperaturen kunnen daarbij oplopen tot zo´n 1200 graden. Om een complex project als dit goed te kunnen realiseren is een integrale aanpak noodzakelijk. Vanuit haar ervaring met integraal bouwen weet Hercuton dat een onderlinge vertrouwensband tussen alle betrokken partijen van essentieel belang is. Alleen zo wordt efficiënt en effectief toegewerkt naar een hoogwaardig eindresultaat.

3D ontwerp toont raakvlakken

Hercuton heeft aan de hand van het Programma van Eisen een ontwerp gemaakt en samen met de opdrachtgever naar slimme en doordachte oplossingen gezocht. Veilige en schone werkomstandigheden in de werkplaats en de ovenruimte vormden een speerpunt hierbij. In hun vorige pand vonden verbranding en testen in dezelfde ruimte plaats. Dat wilde Efectis in haar nieuwbouw niet meer. Daarnaast moest er volledig rookdicht gebouwd worden tussen de verschillende ruimtes. Dit is voor oplevering ook getest.

Brandweer is fan

Een enorme oven vormt letterlijk en figuurlijk het middelpunt van dit gebouw. Deze heeft een thermisch vermogen van 12 Megawatt en verbruikspieken van 2.500 kubieke meter gas per uur. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van een gemiddelde vrijstaande woning in een heel jaar! Gelet op de activiteiten van Efectis hebben zij bewust gekozen voor beton. Een betonconstructie staat namelijk bekend als meest brandvertragend constructiemateriaal.

Maarten BakkerAlgemeen Directeur

Ook een project in gedachten?

Benieuwd wat Hercuton voor u kan betekenen? Neem contact op met onze specialist.

(088) 205 34 00