Status: 
Referentie
Oppervlakte: 
31.000 m2
Projectinformatie: 

Duurzaam EDC Hitachi levert direct rendement op
Grootste zonnecellen dak zorgt mede voor energieneutraal gebouw

Het state-of-the-art EMEA distributiecentrum van Hitachi Data Systems in Zaltbommel bestaat uit 31.000 m2 distributiecentrum met productiefaciliteiten en loft kantoor. Het is door Hercuton gebouwd en door Kadans Vastgoed ontwikkeld. Communicatie, efficiency en vertrouwen vormden de sleutelwoorden bij dit project.

Visie betrokkenen
Huurder Hitachi Data Systems had 3 belangrijke speerpunten voor haar nieuwe huisvesting: Veiligheid & Kwaliteit (continuïteit van het proces), Comfort (personeel en proces) en Energiegebruik (lage kosten en CO2 footprint). Met deze vraag heeft Kadans als ontwikkelende belegger, Hercuton benaderd om dit project gezamenlijk uit te werken. Hierdoor heeft Hercuton vanaf het begin haar expertise in kunnen brengen en mee kunnen sturen op kwaliteit en duurzaamheid.

Total Cost of Ownership
Het is een bijzonder duurzaam project waarbij tijdens de vertaling van de klantwens niet alleen de realisatiekosten bepalend waren, maar vooral is gelet op de Total Cost of Ownership (TCO). Er is bewust geïnvesteerd in duurzame maatregelen om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden. Hier plukken zowel Hitachi Data Systems als Kadans Vastgoed direct al de vruchten van.

Grootste zonnepanelen dak van Nederland
Hercuton heeft het pand volgens haar betonbouwsysteem in hoogwaardig prefab beton gerealiseerd, uitermate comfortabel in gebruik en praktisch onderhoudsvrij. Daarnaast vindt er warmte- en koudeopslag plaats in combinatie met vloerverwarming in de hal en wordt er gebruik gemaakt van thermisch actieve vloeren.  Zonnecellen over het gehele dakoppervlak hebben geleid tot Nederlands grootste – niet gesubsidieerde – zonnecellenproject op een gebouw!

BREEAM Very Good
De eigenschappen van betonbouw speelden een doorslaggevende rol bij deze nieuwbouw. Met name het accumulerend vermogen, waardoor het gebouw met lichtere installaties volstaat én de mogelijkheid om meervoudig grondgebruik toe te passen, zodat er 200 parkeerplaatsen op het dak gesitueerd konden worden. Dit heeft geresulteerd in een efficiënt gebouw met zeer bijzondere uitstraling, milieuverantwoord en een fijne plek om te werken. Het gebouw heeft op 21 oktober 2013 een Breeam Very Good certificaat behaald.

Energieneutraal gebouw
Jaarlijks wordt er door deze nieuwbouw maar liefst 1.1780.000 kg CO2 bespaard. Dit staat gelijk aan de consumptie van 178.000 bomen (5,9 hectare bos). Het gebouw heeft een negatieve EPC-waarde, wat wil zeggen dat het gebouw meer energie levert dan dat het verbruikt. Ter beeldvorming: de energie die opgewekt wordt staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 780 gezinnen. Bekijk hier alle getroffen maatregelen en besparingen.

De ervaring van Hitachi
“Hitachi hecht aan haar verantwoordelijkheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daar hoort een energie-efficiënt gebouw bij. Wij zijn ervan overtuigd dat bouwen met beton daarvoor de beste optie is. Daarnaast hechten wij aan een nauwe en intensieve samenwerking met onze partners. Vanaf het eerste contact verliep de samenwerking uitstekend. Daardoor zijn voor alle uitdagingen aantrekkelijke oplossingen gevonden voor alle partijen. Het eindresultaat is prachtig. In één woord: Wow! Het is een efficiënt gebouw voor aandeelhouders, goed voor het milieu dus goed voor de maatschappij en prettig om in te werken voor onze mensen!”
Frans van Rijn – Executive Vice President Global Supply Chain, CLO, Hitachi Data Systems

Meer informatie
Medio december 2011 is de bouwvergunning ingediend waarna eind februari 2012 is gestart met de bouwwerkzaamheden. De oplevering heeft op 2 april 2013 plaatsgevonden.

Het gebouw staat momenteel op nummer 4 in de top 10 van energiezuinigste kantoren van Nederland in 2014!

Bekijk hier de bouw van dit project in slechts 42 seconden.

Bekijk hier de film van Tom Metz waarop te zien is hoe 3 moerbalken van maar liefst 48 ton per stuk gemonteerd worden.

Meer informatie over het BREEAM Very Good certificaat.

www.kadansvastgoed.nl
www.hds.com
www.zaltbommel.nl

 

Bekijk alle afbeeldingen