Auteur: Didi van Tilburg

Het energielabel: de meest energiezuinige panden scoren een A mét 5 (!) plusjes. Verbruikt jouw pand enorm veel fossiele energie? Dan kan het zomaar zijn dat je eindigt met een energielabel G. Daarover later meer, want dat mag tegenwoordig niet meer als je een bedrijfspand hebt.

Back to the basics

We beginnen dit artikel met een basiscursus energielabels, let’s go!

  • Bij verkoop of verhuur van je pand is een energielabel verplicht;
  • Bij sommige bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht*, maar voor de meeste kantoren wel;
  • Een geregistreerd label is 10 jaar geldig;
  • Checken of je pand überhaupt een label heeft kan via: ep-online.nl;
  • Als je geen label hebt kan je hier een EP-adviseur vinden: https://epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl/;
  • Om een label te bepalen wordt het gebouw beoordeeld op drie indicatoren:
  • De energiebehoefte in kWh per m² per jaar: de hoeveelheid energie die nodig is om een comfortabel binnenklimaat te hebben;
  • Primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar: de prestaties van installaties in het gebouw zoals de verwarming;
  • Welk deel van de energie die wordt gebruikt is hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld wind of zon)?
  • Naast het daadwerkelijke label worden ook tips gegeven om je pand nóg energiezuiniger te maken.

So far, so good. Je wist natuurlijk ook al dat jouw bedrijfspand vanaf 1 januari 2023 waarschijnlijk aan de “minimaal Label-C”-eis moet voldoen. Hoe zit dat nou precies?

Inzicht uit een energielabel

Wanneer je dus weet welk energielabel jouw pand heeft, heb je tegelijkertijd inzicht gekregen in welke maatregelen je nog kunt nemen om naar een energiezuiniger pand te bewegen. Heeft jouw pand een Label-C of beter, dan kan je stappen nemen voor verbetering, maar zijn deze niet verplicht.

Is je pand gelabeld met een D, E, F of G-label? Dan moet je in actie komen! Officieel mag je kantoor momenteel namelijk niet meer gebruikt worden. Momenteel geldt dit overigens voor 10% van de kantoren in Nederland en heeft 35% nog helemaal geen label**. Er is dus nog wat werk aan de winkel.

Een label D of lager

Als jouw pand niet zo goed heeft gescoord, vraag dan een maatwerkadvies aan. Een energieadviseur kan je informeren over de stappen om je pand naar label C te renoveren, waarna je in stappen verder kunt verduurzamen. Er wordt geïnformeerd welke maatregelen mogelijk genomen kunnen worden, en de kosten- en CO2 reductie worden doorberekend. Let op: er zijn subsidies beschikbaar (check hier meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering).

Zoek vervolgens een aannemer die de werkzaamheden voor je kan uitvoeren. Bij zowel Hercuton als onze zusteronderneming ServicebouwPlus werken we de laatste tijd steeds vaker aan (grootschalige) renovaties. Goed nieuws: meestal is de conclusie dat je de renovatie en het onderhoud relatief snel hebt terugverdiend. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden! (uiteraard mag je ook een andere aannemer benaderen, maar hé dit is ons artikel 😉).

En dan: last but not least, laat een nieuw energielabel opstellen. Dat is weer 10 jaar geldig, en toont aan dat de maatregelen die je hebt getroffen het juiste effect hebben gehad (buiten dat je de besparing waarschijnlijk al iedere maand voelt door de lagere energierekening 😊).

*Sommige panden zijn uitgezonderd van deze regelgeving, check het hier: https://ap.lc/ARSgm.
** Stand van zaken op 1 januari 2023

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van informatie op de website www.rvo.nl.